My Blog List

Monday, July 23, 2012

Puding Roti....

assalamualaikum....



sungguh gebu dan sedap....


Ape khabar semua? nampaknyaa hari nie dah pun masuk hari ke tiga kita berpuasa...cepat nya masa berlalu sekarang nie...mungkin lepas nie sedar sedar eh dah nak raya..hehe suka suka..Hmm camner dengan puasa? Tak kan dah ada yang tinggal?

Semoga kita semua diberikan kesihatan untuk menempuhi bulan yang penuh berkat nie..Semoga segala amalan kita semua akan diberi balasan yang setimpalnya..amin..

Okey lah nak kongsi satu resepi yang sedap..resepi nie aku ambik kat blog masam manis..Blog kak Azlita..blog dia memang superb..suka tengok hasil kerja kak azlita yang menarik dan kemas..gambar masakan yang diambil pun cantik cantik dan berwarna warni..kalau tengok memang terliur habis segala resepi bagai hendak dicuba...





Sebenarnya banyak gak resepi yang ambil kat blog masam manis tapi masih banyak yang belum dicuba..hehe maklum lah bukanya rajin sangat sebenarnya nak mencuba tambah-tambah skill memasak ku kureng..haha tapi tak per janji my hubby suka cukup lah..

Okey lah tak pandai nak menuliss panjang-panjang so mari kita semak resepi...




hmm mengancam...



Sumber: Azlita Masam Manis



Puding Roti


250 gm roti - anggaran 8- 10 keping
500 ml susu cair
125 ml double cream ( tak guna sebab tak der stok )
40 gm gula perang - ita tambah 20 gm lagi
3 biji telur
1 sudu teh esen vanila - ita tambah
100 gm choc chip ( yang nie ganti dengan kismis )
2 sudu gula pasir - untuk tabur atas puding


Panaskan oven 170 C
Sediakan loyang berukuran 23 cm atau 9 inc
Leserkan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper
Boleh juga  gunakan  ramekins atau casserole.

Roti di potong kecil
Ita bakar dulu roti tu sekejap supaya roti tidak terlalu lembik bila di rendam. Dan kita juga akan dapat tekstur puding yang agak padat.
Susun roti dalam loyang, atau ramekins atau casserole.
Taburkan 100 gm choc chip.

Dalam satu bekas yang lain kita satukan, susu, double cream, gula perang, telur dan esen vanila.
Pukul sehingga adunan rata.
Tuangkan perlahan2 atas roti tadi supaya ia meresap dalam roti.
Teka-tekan rori supaya ia meresap adunan. 
Biarkan roti terendam sebentar selama lebih kurang 20 minit
Taburkan gula pasir atasnya. 
Bakar dalam oven pada suhu 170 C selama 40 minit
Sedia untuk di hidangkan.


selamat mencuba...




No comments:

Post a Comment