My Blog List

Sunday, August 28, 2011

ayam ala kenny rogers






assalamualaikum...

hari jumaat ari tue terfiikir nak roasted ayam...sebenar nya masa dua minggu puasa hari tue nak buat tapi tak menyempat jer..asyik tertangguh..tapi bila berjalan dari dapur ke dapur blog terasa macam tak sabar jer nak buat ayam panggang nie..


bila berjalan kat blog kak ayu singapore nampak dia tempek gambar kat situ nampak best jer...so aku pun copy paste jer resepi kat situ..k.ayu tumpung promote ayam rosted kat sini yer...hmm resepi asal?? tak tahulah aku plak dari sape..kat kat dapur kak azlita masam manis pun kan main lagi dia duk promote ayam ala kenney rogers nie sedap..lagilah terasa tak sabar nak cuba buat...

bila dah buat sendiri terasa sangat bangga sebab dapat pujian melambung..ayam panggang nie memang terbaik lah..sedap sangat my hubby pun puji ayam nie memang sedap.. tak rugi sapa sapa nak cuba.. memang sedap sampai menjilat jari..dari beli ayam golek kat tepi jalan tue baiklah panggang sendiri...jimat dan kebersihan terjamin...


takkan menyesal lah..tapi kalu dah gunakan madu baik kurang gula siket..sebab masa buat tue rasa dia agak manis...okey lah panjang benar dah nie.. nie kat bawah resepi dia yer...

terima kasih yer tuan empunya resepi mintak halal yer..

ayam yang belum dipotong...



ayam black paper ngan sos cendawan




AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS
Sumber : azlita aziz masam manis


1 ekor ayam - bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil

Bahan - bahan untuk make up ayam
3 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar lada hitam tumbuk
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam Knorr
2 sudu besar gula pasir- tak letak pun tak per madu dah manis
2 sudu besar herba campuran -aku tak letak sebab tak der
1 1/2 sudu teh garam halus
Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
Sedikit mentega

Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
Perap selama 1 1/2 jam (aku perap selama 6 jam)
Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang.
Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak.
Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak dan campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.




<!--[if gte mso 9]> Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

No comments:

Post a Comment