My Blog List

Thursday, May 17, 2012

rotiiii.....

assalamualaikum...

Kalu nak tahu...haha baru baru nie aku buat perangai nak meroti ...inilah akibatnya kalu dah suka sangat jalan jalan kat dapur orang lepas tue mulalah terasa gian nak buat jugak..


tak menjadi maklumlah baru belajar


ok oleh kerana aku hantu siket dengan acara masak memasak nie aku pun terbeli bread maker... haha pasal tue nati cite kemudian..nie nak cite pasal aku buat roti...

sekarang senang xpayah nak uli uli...just buh sume bahan dalam mesin tue tgk tgk dah pun siap jadi doh...

resepi nie ambik masa jalan jalan kat dapur che mat gebu http://www.tiffinbiru.com/


first time buat nie..



Sosej Roll

BAHAN DOH ROTI :-)
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus
1/2 camca teh garam
1 camca besar penuh susu tepung (mat guna susu everyday)
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 gram telur (pukul 1 biji telur, dan timbang 30 gram)
6 gram instant yeast (mauripan)
30 gram mentega
125 ml air suam (kalau guna breadmaker guna air biasa)

BAHAN LAIN :-)
14 batang sosej ayamas
Telur untuk disapu (baki 30 gram tadi)
Bijan untuk hiasan


CARA MEMBUATNYA :-)

1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 untuk doh kecuali air, gaul rata dan tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh. Kemudian uli hingga mendapat doh yang elastik, lembut dan tidak melekat dimangkuk adunan, uli 10 - 15 minit tanpa henti. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "doh" dan tekan "on"..tunggu hingga siap.
2. UNTUK SOSEJ ROLL :- Sosej dicelur sekejap dalam air panas, toskan dan biar sejuk, lap kering dengan paper towel. Ketepikan. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, tabur sedikit tepung pada meja kerja. Ratakan doh dan ratakan. Potong kepada 14 jaluran sama saiz. Ambil 1 sosej, dan lilit dengan 1 jaluran doh tadi, pastikan ianya bertindih, dan hujung doh, selitkan dibahagian bawah doh. Kemaskan san susun dalam layang pembakar. Buat hingga siap. Untuk cara melilit, anda boleh lihat di sini.....
3. Sapu telur pada permukaan roti dan tabur sedikit bijan. Bakar dalam oven pada suhu yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan roti atas jaringan. Hidangkan
...suma nie my hubby leh habiskan...

No comments:

Post a Comment